Dobór pomiędzy kawą ziarnistą i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, jaką daje nam producent. Jakim sposobem w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. W następstwie tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w wypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika połączona z delikatnością powoduje, że nawet w najwyższym stopniu zbytkowny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa mielona jest zdumiewającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji oraz po kilku minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze solidnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odszukać się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.